Demoex

När behövs ett världsparlament?

Med anledning av den senaste diskussionen kring Demoexs motion om en folkomröstning för eller emot ett världsparlament gör jag här med debut som bloggare här på demoex.net.

Redan från början vill jag göra min ståndpunkt klar: Jag är emot att ha ett världsparlament som världen ser ut idag men jag har ingenting emot ett samarbete länder emellan. Samarbeten är bra och bör uppmuntras!

Del 1 - grundprinciper

Mina grundprinciper som jag bygger min argumentation på, oberoende av fråga, är följande:

  • Den övre gränsen för ett samhälles välstånd sätts av överskottet på energi.
  • Alla system består av delsystem.
  • Ett system ska vara så självförsörjande som det är möjligt.
  • Alla system måste innehålla minst en flyktväg.
  • Havererar ett system ska skadan inte spridas till kringliggande system.


De fyra sista punkterna är giltiga för tekniska system såväl som system för mänsklig efterlevnad.

Här ser jag, något förenklat, kommunerna som ett delsystem i länet, länet som ett delsystem i landet Sverige, Sverige som ett delsystem i EU, EU som ett delsystem i Europa och Europa som ett delsystem i världen.

Högre upp än till världen kommer vi i dagsläget inte. Och om man då instiftar ett styre som omsluter hela världens befolkning finns det inte längre någon flyktväg i det systemet. Därav bryter ett världsparlament mot min fjärde grundprincip.

Del 2 - integritet vid genomförande

När en så stor fråga som makt över världen står på spel så är det bara att utgå från att minst en gruppering kommer att försöka manipulera valresultatet. Därför måste ett sådant val vara robust mot yttre påverkan.

För att ordna en omröstning kring ett världsparlament så kan det göras på två sätt

  1. Traditionellt val med fysiska papperslappar
  2. Elektroniska val


Vi ser redan idag att 1 lider av brister. I vissa länder av stora sådana och i andra av mindre, Sverige är inget undantag här. Dessa brister kommer obönhörligen att vara oöverstigliga vid ett världsval. Vi kan idag inte garantera korrekt resultat i andra länder trots valövervakare. Man kan inte förvänta sig att något ska fungera i en större skala när man inte får det att fungera i den mindre skalan.

För alternativ 2 med elektroniska val kan jag bara konstatera att människor i dagens samhälle har en kuslig förmåga att blint förlita sig på teknik. Teknik hjälper för all del till med mycket, men den kan göra fel och framförallt så gör den bara det som människor säger till den att göra.

Internet är ingenting magiskt, det är byggt av människor och det går att förstå i detalj. Även om det är robust så sker både fysiska och virtuella attacker mot det. Här betraktar jag även oavsiktliga avbrott som attacker.


Med ovanstående fem punkter vill jag visa på att internet omöjligt kan användas på ett säkert sätt för omröstningar till ett världsparlament. Däremot är internet ett förhållandevis säkert och ypperligt hjälpmedel att göra sin röst hörd på det lokala planet!

Men när behövs då ett världsparlament? Jo, när en flyktväg blir tillgänglig från världen, dvs då vi storskaligt kan bosätta oss på andra planeter. Det vill säga, en bra bit in i framtiden! ;-)

Tack Fredrik för att du redogör för principerna som gör att vi tänker olika i denna fråga. Jag har också en systemteoretisk utgångspunkt, men inte samma axiom. “Alla system måste innehålla minst en flyktväg” vill jag ersätta med axiomet: “Om ett problem inte kan lösas inom ett system, så får man lösa det i ett annat system.”

Naturen är som bekant också ett system av delsystem. Vi är alla delar av jordens ekosystem. Eftersom vi inte kan fly från jorden så måste vi kunna skydda den för att skydda oss själva. Därför behövs ett globalt politiskt system, menar jag.

Vi har försökt skapa det två gånger redan - efter 1:a världskriget bildades NF och efter 2:a bildades FN. Tyvärr verkar det som att det krävs dramatik (stora krig eller katastrofer) för att ena mänskligheten. Tanken med att ta upp frågan i Demoex är att vi kanske kan vara litet förutseende för en gångs skull och inte vänta tills katastrofen är ett faktum.

Visst förekommer fusk och manipulation i samband med val, men ju fler människor som röstar desto mindre är risken att fusket påverkar resultatet. Och vi kan inte gärna avskaffa demokratin bara för att det förekommer fusk. Transparens är en oumbärlig ingrediens i demokratin för att motverka fusk och manipulation, och öppenhet är vi i Demoex riktigt bra på.

Tack vare dina (Fredriks) och andras argument i samband med debatten har jag lyckats få organisationen “Vote World Parliament” att skriva in ordet “transparency” i omröstningsfrågan. Om den globala folkomröstningskampanjen blir framgångsrik så har Demoex “skeptiker” varit med och påverkat själva frågeställningen. Det är litet stort.


This site is history. Direktdemokraterna is the future.