Demoex

Beakta BUF 1/2004

Ska vi uppmana nämnderna att spara?

BUF 1/2004 - prognosen för budgetutfallet från 1:a kvartalet 2004 - visar på ett negativt resultat: Minus 11,3 milj kr för hela året. Det är en försämring jämfört med ursprunglig budget med nästan 29 miljoner kronor och jämfört med justerad budget efter ombudgeteringar med 18,3 miljoner kronor. Försämringen beror främst på minskade skatteintäkter och lägre statsbidrag än budgeterat. Följande poster försämrar utfallet 2004:

  • Slutavräkning skatt 2003 - ca 5 mkr
  • Prel. avräkning skatt 2004 - ca 8 mkr
  • Sänkt statsbidrag 2003 och 2004 - ca 5 mkr Kommunens driftbudget för 2004 visade ursprungligen ett positivt resultat med 17,4 miljoner kronor. BUF 1/2004 visar en oväntat negativ utveckling för kommunens ekonomi jämfört med vad som förutsattes när budgeten fastställdes av kommunfullmäktige i november. Främsta anledningen till försämringen är de nya skatteintäktsprognoserna som visar ett negativt utfall med 15,8 miljoner kronor, samt regeringens förslag till indragning av statsbidragsmedel i vårpropositionen. Regeringen sänker statsbidragen till kommuner och landsting fr o m andra halvåret 2004. Baserat på nu tillgängliga uppgifter kan sänkningen för Vallentunas del komma att uppgå till ca 5 miljoner kronor för budgetåret 2004. Kommunfullmäktiges tidigare beslut, att nämnderna ska få ombudgetera skillnaden mellan bokslutsutfall 2003 och vad som prognosticerades i BUF 3, medför en budgetförbättring 2004 för nämnderna med 10,4 miljoner kronor, men samtidigt en motsvarande försämring av det budgeterade resultatet. Tekniskt sett innebär det kraftigt förbättrade utfallet av kostnader och skatteintäkter under sista kvartalet 2003 en motsvarande försämring av resultatet för 2004. Kommunens resultatprognos för 2004 visar ett väsentligt sämre utfall än den ursprungligen fastställda budgeten. Försämringen motsvarar ca 3 % av de totala nettokostnaderna. Om det ursprungligen budgeterade resultatet ska nås krävs mycket kraftiga besparingar inom verksamheten. Därför uppmanas samtliga nämnder om största möjliga sparsamhet under 2004 med hänsyn till den ekonomiska situationen.

    Ja
    100% (7 röster)
    Pass
    0% (0 röster)
    Nej
    0% (0 röster)
    Antal röstande: 7

    Redigera
    Inga betyg ännu

    Får kommunen mindre pengar än vad man trodde så är det väl självklart att alla berörda nämnder måste börja tänka på att spara.

    Sunt förnuft, eller?

    Redigera
    Inga betyg ännu

    Prognosen för budgetutfallet måste vara objektiv och neutral, annars är den värdelös. BUF 3/2003 pekade mot ett stort budgetunderskott. När politikerna hade skjutit till extra pengar visade det sig att BUF 3/2003 var överdrivet pessimistisk. Resultatet blev att förvaltningarna fick sammanlagt 10 miljoner kr mer att omfördela till 2004. Det får väl vara för denna gång, men nu när BUF 1/2004 förutspår starkt negativa resultat får vi ta det med en nypa salt. Siffrorna speglar inte hela verkligheten. Det är säkert sant att resultatet pekar mot 18 miljoner kr minus, men det är lika sant att förvaltningarna har fått 10 miljoner kr extra i anslag för 2004. Förvaltningarna bör förvisso vara sparsamma, men inte p.g.a. BUF 1/2004 utan för att de numera bär med sig under- och överskott till kommande år. Risken finns dock att vissa förvaltningar försöker skrämma till sig ännu mer pengar genom att varna för nya underskott i prognoserna. Det vore olyckligt om prognoserna blir ett taktiskt spel. Politikerna måste kunna lita på BUF. Därför bör de kräva att alla inbandade tjänstmän gör sitt bästa för att ge pålitliga prognoser.


  • This site is history. Direktdemokraterna is the future.