Kommunerna i Stockholms län har tecknat ett samverkansavtal som gör det möjligt för eleverna att fritt söka gymnasieutbildningar inom länet med en gemensam prislista. Den gemensamma prislistan (s. 107) som gäller de nationella programmen är fastställd av kommunförbundet i Stockholms län.
Utbildningsnämnden har föreslagit belopp för övriga program:
• International Baccalaureate 95 321 kr
• individuella programmet (IV) 92 616 kr
• introduktionsutbildning nyanlända (IVIK) 171 360 kr
• gymnasiesärskolan 198 798 kr
• ersättning till kommuner utanför länet 137 700 kr (snitt)
Ska förslaget till gymnasieskolpeng 2011 antas?
För
Fria marknaden skapar en hälsosam konkurrens som gynnar konsumenterna. Om vi vill ha en avreglerad, gemensam gymnasiemarknad så är det viktigt att alla kommuner betalar samma pris, annars kommer vissa kommuner att få förtur och bättre service.
Skrivet av Per Norbäck, lör, 2011-06-11 19:41Emot
Sverige har gått längst i världen med avreglering av skolmarknaden. Vi har en överetablering av gymnasieskolor i Stockholms län, samtidigt som elevkullarna krymper de kommande fyra åren.
Det betyder att många gymnasier kommer att gå i konkurs, det är så marknaden reglerar sig själv. Det är inte bara dåliga skolor som kommer att försvinna utan även de som inte lyckas marknadsföra sig och de som ligger sämst till - i utkanten av en het region med en attraktiv innerstadsmarknad.
Elever som stannar kvar i förortsskolorna har lägre ambition och och sämre förkunskaper. De kräver mer av lärarna men ger i gengäld skolan dåligt rykte eftersom skolk och bristande motivation är smittsamt. Det blir en negativ spiral som förstör skolans varumärke.
Jag är ledsen över att behöva säga det, men Vallentuna gymnasium ligger i riskzonen. Om gymnasiet tvingas lägga ner så kommer ett par hundra elever plötsligt stå utan skola. Går ett möbelvaruhus i konkurs rear man bara ut de osålda möblerna, men lagerrensning på unga människor får helt andra effekter. Elevernas sociala tillvaro slås i bitar och det kan få förödande konsekvenser.
Att röstar nej till den gemensamma gymnasieskolpengen är ett litet steg mot att hejda avregleringen av skolmarknaden. Låt oss ta det steget.
Skrivet av Per Norbäck, lör, 2011-06-11 20:12