För en tid sen träffades arbetsgruppen för Demoex hemsida. Till slut fick vi ihop en prioriterad lista över nödvändig och önskvärd funktionalitet som Demoex nya hemsida bör ha. För att få in så många idéer och förslag som möjligt så lägger vi upp listan här i demokratiforum. En del av punkterna kan vara oklara eller väldigt tekniska - fråga gärna i det fallet för vi vill att så många som möjligt får en chans att tycka till.
Grundprincipen för den nya hemsidan är att den ska vara lättillgänglig och lättnavigerad för alla. Det finns även tankar om att göra grundsystemet för den nya hemsidan så anpassningsbart som möjligt att Demoex kan erbjuda det till systerorganisationer och andra lokala Demoex världen över.
Vad beträffar den prioriterade listan nedan så ska man hålla i åtanke att allt kanske inte kan genomföras, men vi kan försöka se till att få med de viktigaste punkterna. Gå därför gärna igenom listan, fundera på om något känns viktigare än något annat eller om något saknas och kommentera!
Separera backend från frontend med ett API (JSON/XML) En rent konstruktionsmässig idé som öppnar upp möjligheten att lättare bygga in stöd för andra enheter än bara vanliga datorer, t.ex. smartphones och surfplattor.
Tillgänglighet Många sidor på Internet har dåligt stöd för t.ex. blinda. Det är inte acceptabelt för ett demokratisystem!
Debatter Ett debatt- och diskussionsforum är det Demoex lever på. Utan debatter och diskussioner finns ingen demokrati.
Tydlig tidsstämpling av inlägg
Omröstningar (låsta röster vid debattens slut) Omröstningar måste naturligtvis stödjas.
Procentuellt redovisa utfallet av en omröstning
Medlemshantering (registrera, godkänna, inaktivera etc)
Åtkomsträttigheter Även om det är demokratiskt så ska inte alla användare kunna göra allt.
Direktlänkning till material inklusive ankare till specifik kommentar i en debatt
Mailhantering (utskick till medlemmar, prenumeranter etc)
En blogg per användare
Lättare att återrapportera från nämnd - enkel att hitta Nu när Demoex är representerade i nämnder så behöver vi lyfta den delen och tydliggöra den.
Sökfunktion
Taggningsmöjligheter för frågor i kommunfullmäktige - sökbara termer såsom budget, fritid, utbildning
Kunna visa publik användarinformation En del information vill man som användare att alla ska kunna se, annan är reserverad för endast systemadministratörer.
Mediahantering (ljud, bild, dokument) Det finns mer än bara text att ta med i beräkningarna. Ibland säger en bild eller en film mer en tusen ord och då ska den nya hemsidan kunna hantera sådant.
Arkivering av debattrådar En vårstädning då och då skadar inte, speciellet inte om materialet finns kvar utan att stjäla fokus från mer aktuella ämnen.
Statistikmöjligheter Lögner, förbannande lögner och statistik. Men likväl användbart.
Inloggade aktiviteter körs över SSL (https) Nästa tekniska punkt på listan. På samma sätt som man vill ha en säker förbindelse när man gör bankärenden så vill man kunna verka demokratiskt över en säker förbindelse.
Dagens debattstruktur är bra (för/emot), men hur hantera långa trådar Här finns det utrymme för förbättring och förslag. Dagens struktur med för till vänster och emot till höger anser vi vara bra, men långa diskussionstrådar kan göra så att man tappar överblicken.
Integration sociala medier (Twitter, Facebook m.fl.) På dagens förstasida så syns Demoex aktiviteter på Facebook. Det här vill vi lyfta till nästa steg så att Demoex syns mer där folk “rör sig” på nätet.
Flerspråksstöd (I18N) Grundsystemet bör kunna lätt översättas till andra språk än svenska - speciellt om Demoex ska kunna erbjuda det till likasinnade i andra länder.
SMS-funktionalitet (insamling/utskick) Kan SMS användas för att öka delaktigheten och informera om Demoex aktiviteter?
/Lennart Fridén, för Demoex arbetsgrupp för nya hemsidan
22 maj 2011 - Lennart Fridén
Detta system som håller på att utvecklas, open source, verkar vara åt det hållet vi vill. Har inte tittat närmare på det utan postar detta så att vi vet om att det finns http://voteit.betahaus.net/
Mer inspiration: Islänningarna har utvecklat ett forum som delar inloggning med Facebook, Gmail eller Twitter, vilket är smidigt: http://e2d.yrpri.org/ Systemet har också en underbar översättningsfunktion.
Om Demoex ska kunna erbjuda något till systerorganisationer eller om ett övergripande nationellt direktdemokrati-projekt /-parti ska ha en “total” hemsida där jag hittar min kommuns kandidater/debatter/fullmäktigeomröstningar, borde vi kanske först besluta. En nationell hemsida med länkar till olika närstående eller identiska kommunala partier blir ju mycket enklare att konstruera. Samtidigt får direktdemokratirörelsen ett språkrör på riksplanet, som i förlängningen kan bli ett viktigt massmedium, som mer liknar en tidskrifts nätupplaga!
Vad gäller den föreslagna listan, ser jag den som konstruktion av ett kommunalt aktivt partis hemsida.
Handla lokalt, tänk globalt brukar väl någon här säga. :-)
En paraplysida som håller ihop en nationell organisation är relativt enkelt att sätta ihop. Min åsikt är att många av funktionerna som är listade ovan måste på plats först, annars har man byggt ett luftslott.
Plus att vi inte ska göra misstaget att “tvinga” liktänkande i andra kommuner (och länder) att använda exakt samma tjänst på exakt samma server. Bättre att hjälpa de på traven med ett “paket” som de kan drifta själva. Det är viktigare att sprida konceptet som DemoEx står för än att växa DemoEx till varje pris. Sen kan naturligtvis det senare leda till det förstnämda.
Min åsikt som svar på ovanstående är att detta är en fråga hur man på sikt vill utvecklas, först lokalt sedan regionalt, rikstäckande samt på sikt bli ett bibliotek eller ett tänkbart alternativ för andra länders utveckling. För att man över huvudtaget skall ha en kontroll över utvecklingen så måste man sätta upp en struktur. Vad vill man man? Det försökt som nu gjorts är strategin, grundstrukturen för det som man vill skall presenteras och visas till alla och envar.
Lösryckta tankar kring finansieringen:
Något som jag ser som självklart är att det krävs mer än bara volontärarbete för att få till en ny hemsida (dålig beskrivning då det rör sig om mer än så). En mycket relevant fråga är hur stor investeringsviljan är. För egen del kan jag inte se Demoex lyfta utan ny infrastruktur på plats.
Vi börjar nog närma oss kärnfrågan: Är Demoex partiet för “Vallentunas väl” eller i inledningsskedet av en lands- (världs-)omfattande direktdemokratirörelse?
Ska denna hemsida vara fröet till rörelsens spridning i åtminstone Sverige, borde den ju vara tillgänglig som öppen källkod för dem som vill starta i sin egen kommun.
Om vi vill kunna sprida informationen (propagera) från en “paraplysida”, måste den vara skild från kommunsiten (som ju förhoppningsvis ska bli fler kommunala siter). På en övergripande site kombineras ett “säljande budskap” med länkar till likasinnade.
Om det fungerar bra i Vallentuna så får vi efterföljare, vare sig vi vill det eller ej.
Tankar och Idéer för Nätverkande…
Strategi
Arbeta för fler aktiva deltagare
Synas i olika sammanhang
Få fram en strategi som passar just den aktuella webbsidan (Demonex.net)
Vara aktiva inom de nätverk som vi arbetar inom
Inte engagera sig i fler nätverk än är mäktigt att klara av
Nu fokusera på Facebook ett tag så att det blir rullande och en naturlig del i vårt arbete.
Vi bör också förstå hur just vi ska använda Facebook på bästa sätt för att verka enklare, effektivare samt att göra det enklare verka och kommunicera i.
Att använda Facebook för stora genomgripande frågor av lokal natur som är av intresse för kommuninnevånarna genom detta använda Facebook som ett led att göra reklam och marknadsföra Demoex.net.
Målsättning
Se till att de nätverk vi agerar i är aktiva
Vi måste alla vara aktiva och visa oss på webbsidan
Att just nu få Facebook att få en ökande trend. En kampanj kanske räcker.
Grupp och Sida.
Webbsidan skall vara transparent så att alla kan ha tillgång till den.
Tanken att skapa en möjlighet att ha möten online och att föra interna diskussioner. Det kan vara olika event eller interna strategier.
Globalt och lokalt
Demoex.net arbetar primärt lokalt för att arbeta bättre lokala betingelser och generera bättre miljö. Det är viktigt att vi på lokal nivå känner till globala framsteg för att kunna implicera de på vår lokala miljö. Vi ska verka lokalt för att den globala miljön också blir bättre.