Ideellt arbete är alltid ansvarsfullt, Är det verkligen så i verkligheten?
Demoex har ibland fått kritik för att vi inte kan ta ansvar för vår politik. När våra medlemmar röstar fram ett resultat så är vi tvungna att representera det i fullmäktige oavsett om vi vill eller inte. Det vore tråkigt om de som röstar via nätet vore oansvariga egoister. Men det är de inte, då skulle de aldrig engagera sig ideellt.
Vad är moraliskt ansvar?
Ideellt arbete är alltid ansvarsfullt.
Är vi säkra på att det alltid är så
De som har betalt är varken ansvarslösa eller ansvarsfulla, de gör bara sitt jobb.
***Här har jag en avvikande åsikt jag har under min livserfarenhet (38 arbetsår erfarenhet), jag har träffat oerhört många som tar sitt arbete väldigt mycket som ett kall, och tar mycket illa vid sig när man påtalar att de inte är ansvarsfulla, vilket är bra vilket kompenserar för alla strebrar som kan gå över sin döda mor för att komma framåt, och stå först i korvkön ***
En individ som åker snålskjuts, Fripassagerare väcker gruppens irritation. Dessa personer är väldig ofta utfrysta, därför väljer de ofta att jobba stenhårt i sin karriär för att bli jeppe på berget då behöver man inte ta något som helst socialt ansvar inom gruppen Det omvända – att en individ hjälper gruppen utan att få någon belöning – rubbar den moraliska balansen åt andra hållet. Detta innebär att en sådan invid måste ha ett mycket startkt psyke för att inte ge upp som jag försökt beskriva under moraliskt ansvar
Rättvisans gudinna håller ofta en balansvåg i handen. Vi strävar efter rättvisa relationer så att ingen ska känna sig utnyttjad. När det inte går att skapa balans på annat sätt så börjar vi prata om ansvar. Hur? Vem definierar? att känna sig utnyttjad dessa är upp till den enskilde individen att avgöra
I detta ljus kan vi förstå varför professionella politiker så ofta får kritik och så sällan beröm: En avlönad individ kan inte vara ansvarsfull. Om han lyckas är det okej, men om han misslyckas med sitt arbete är han ansvarslös, såvida han inte avgår för att återställa balansen. Idealister är däremot alltid ansvarsfulla eftersom de gör ett obetalt arbete.
05 dec 2010 - Jerry Gabrielsson
Hej Jerry,
Jag tänker mig att ansvar är ett förhållande mellan individ och grupp, men gruppen kan å sin sida vara ansvarslös i förhållande till samhället. Till exempel kan en idealist jobba för Al-Qaida och vara ansvarsfull i själva terrornätverket, medan Al-Qaida i sin tur är ansvarslöst mot samhället.
På de flesta arbetsplatser finns det personer som tar mer ansvar än vad de har betalt för, som gör mer än de behöver, jobbar över utan att begära ersättning etc. Då arbetar de ideellt på sitt jobb, tänker jag.
Bra att du tar upp denna nyckelfråga för Demoex till diskussion. Det är ansvarsfullt!
DEN RAKA KURVAN Den långa svansen är en statistisk kurva som beskriver hur arbetsfördelningen ser ut i t.ex. ideella nätverk. Den börjar högt och faller snabbt kontinuerligt till en lång svans. Ett antal aktivister t.ex. ca 10%, står för hälften av alla aktiviteter. Sedan finns de andra som sällan är aktiva med speciella insatser.
Det finns de som tycker att demokrati ställer inga krav och att vi kan låta de folkvalda att sköta uppdraget mot betalning. Man menar att den dagen digital demokrati slår igenom på alvar på alla nivåer, så kommer vi att tvingas prioritera och att välja att engagera oss i frågor som vi bryr oss om.
Detta resonemang kan man vara lite tveksam till. När vi är t.ex. sjuka uppsöker vi en specialist läkare för att få hjälp, men denna möjlighet tar inte ifrån oss ansvaret att kunna själva så mycket som möjligt om hälsa och sund livsföring. Att anförtro politiker, lagspecialister och andra specialister att sköta uppdraget mot betalning, fråntar inte oss det enorma ansvaret att kontrollera själva den till botten liggande grundlagstiftningen (konstitutionen).
T.ex. Enligt deklarationen om de mänskliga rättigheterna, är vi fria och lika i värde och rättigheter. Tyvärr dessa ord är idag diplomatiska floskler. Det är vårt ansvar att realisera denna dröm med äkta globala elektroniska grundlagar.
Det är självklart att vi måste prioritera och det är självklart att betalda specialister skall stå för all service i samhället, men direktdemokratisk nomokrati ställer ett enormt ansvar att med våra rättvisa grundlagar, med vårt sund förnuft och med vårt goda samvete, kontrollera själva samhället.
I så fall kommer kurvan att vara rak. Alla kommer att känna lika stort behov och plikt att vara med för att det gäller lika bra liv, död, hälsa, utbildning, arbete och välfärd för alla. På samma sätt som alla idag sprintar och jagar, lika ivrigt, i en rak kurva, ”heta” pengar, kommer alla att vara intresserade för rättvisa lagar för att alla kommer att förstå att för framtiden lagar är den riktiga hårda valutan.
fred.blomson@hotmail.com http://nomokrati.wordpress.com, på svenska http://elaws.wordpress.com, på engelska
Hej Fred,
Vi måste vara realister. Även fast vi bara har rösträtt en gång vart fjärde år, i ett val som förbereds och dramatiseras i månader av media, är inte kurvan rak. Vi kan inte tvinga människor att engagera sig i samhället, bara ge dem möjligheten.
Förresten bör du inte göra reklam för dina hemsidor när du skriver på Demoex sajt, det är ett brott mot debattreglerna.
Per