Motionen föreslår att kommunfyllmäktige beslutar att ge organisationen Skattebetalarna i uppdrag att undersöka hur mycket skatten kan minskas i Vallentuna kommun, ifall kommunen låter bli att slösa och ifall kommunen ägnar sej åt sina kärnverksamheter och inget annat.
En motsvarande undersökning i Ludvika kommun visade att kommunalskatten kunde sänkas med 5 kronor och 4 öre (5,04 kr).
Skattebetalarna har gjort en undersökning om hur mycket skatten kan minskas i Ludvika kommun, ifall kommunen låter bli att slösa och ifall kommunen ägnar sej åt sina kärnverksamheter och inget annat. De kom då fram till att kommunalskatten kunde sänkas med 5 kronor och 4 öre (5,04 kr). För en inkomsttagare som tjänar 22.500 kr/mån skulle denna skattesänkning betyda att denna person fick 12.781 kr mera i plånboken per år, eller 1065 kr mera varje månad. Demoex yrkar med anledning av detta att en motsvarande undersökning görs i Vallentuna kommun. Hur mycket kan skatten sänkas i Vallentuna ifall kommunen blir mera effektiv, och ifall kommunen enbart ägnar sej åt sina kärnverksamheter? Rapporten: Ludvika kommun - fem kronor lägre skatt ingen omöjlighet, kan hämtas på http://www.skattebetalarna.se/BinaryLoader.aspx?ObjectID=8022&PropertyName=FileList&PropertyValueIndex=0&CollID=File.
Skrivet av Torgny Tholerus, tis, 2004-12-14 17:45Om utredningen är gratis så är jag positiv.
Skrivet av Mattias Gulding, tis, 2005-02-08 16:00Troligen blir det inte gratis ifall Skattebetalarnas förening ska utföra undersökningen. Men jag gissar att det borde kunna bli ganska billigt, eftersom de redan har gjort en undersökning för Ludvika och de då vet hur man på bästa sätt ska göra en sådan undersökning. Materialet att jämföra med har de ju redan, det gäller då främst att ta reda på vilka utgifter Vallentuna har.
Ludvika behövde inte betala något, utan detta gjorde Skattebetalarna för att visa vilka möjligheter det finns, när man använder skattepengarna effektivt.
Jag röstar givetsvis för min motion….
Det låter som ett intressant förslag. Visst kan man komma fram till att skatten inte kan sänkas, men då har man i alla fall gjort ett försök. Fem kronor låter mycket, med tanke på hur mycket kommunerna sparat de senaste åren, men även två kronor gör ett tillskott i varje persons plånbok. Jag anser att en undersökning borde göras. Även om den inte kommer fram till en sänkning är det väl investerade pengar. För i så fall vem man ju att kommunen redan använder våra pengar på bästa sätt!
Lena
Ett bra förslag, speciellt nu när vi får tillbaks de av Staten tidigare exproprierade skattemedel
Om man läser rapporten så ser man att en skattesänkning på 5 kr kräver stora besparingar i kommunens verksamheter. Bl a hävdar författarna “att kostnaden för skolan, barn- äldre- och handikappomsorgen på sikt skulle kunna sänkas med 129,3 mkr.” Känns tveksamt om kvalitén kan upprätthållas med så pass stora minskningar.
Sedan skall kultur- och fritidsbudgeten kan minskas med 36,6 mkr (ca 75 %) - från 48,5 mkr till 11,9 mkr. I princip skall inga föreningar ska få kommunala bidrag.
Det man skall spara på är alltså som vanligt vård, skola, omsorg och barnen.
Visst går det att minska kommunens kostnader men detta bör ske genom att effektivisera verksamheten, minska administrationen och framför allt öka helhetssynen.
Mattias, om man läser rapporten ser man att besparingarna görs genom att man effektiviserar verksamheten och minskar administrationen. Kvalitén i själva omsorgen minskar inte. Vad man gjorde var att jämföra Ludvika kommun med de kommuner som skötte omsorgen allra effektivast. Tex så hade Hässleholm samma lärartäthet i grundskolan som Ludvika, men kostnaderna per elev var betydligt lägre än i Ludvika. Detta gjordes i Hässleholm genom att varje skattekrona användes så effektivt som möjligt genom en platt organisation och liten administration. Ett annat exempel var att i Ängelholm hade man lägre lärartäthet i gymnasieskolan än Ludvika, men elevernas resultat var bättre i Ängelholm. Så tydligen hade den lägre lärartätheten där ingen betydelse för kvalitén. När det gäller kultur- och fritidsbudgeten, så innebär ju en skattesänkning med 5 kr att människorna själva får råd att betala för sin egen kultur och sin egen fritid. Då får människorna själva möjlighet att bestämma vilken kultur och vilken fritid de vill satsa sina egna pengar på.
Visst kan man diskutera om medborgarna ska få “bestämma själva”, eller om kommunen ska ta in skattemedel och lämna bidrag till olika verksamheter bland annat i syfte att sänka de enskildas kostnader och låta alla medborgare få tillgång till vård, idrott och kultur.
Men som jag ser det behöver de kommunala verksamheterna effektiviseras, inte för att sänka kostnaderna utan för att det har sparats så mycket de senaste femton åren att verksamheten inte längre fungerar tillfredsställande. Att skolungdomarna i Vallentuna har det allt svårare att gå ut grundskolan och gymnasiet med godkända betyg är i hög grad kopplat till kommunens satsningar på barnomsorg, idrottsföreningsbidrag och kultursatsningar förutom förstås hur man driver skolorna.
Helt klart är att detta är ett outtröttligt ämne som behöver tas upp till debatt i alla led, så att vi kan se över kommunens verksamheter och få ut det mesta av dem. Om vi sen kommer fram till att vi behöver ta in mer skatte pengar betalar jag gärna, och kommer vi fram till att vi kan sänka skatten blir jag glad över lite extra pengar i fickan.
Om man tror att man spara något genom att olika yrkesgrupper tar över sin egen administration och administrerar sig själv, biter man sig i svansen.
Det är en effekt som är ganska vanlig idag men många inser intet att det beror just på att administrationen inte blir lika effektiv om det inte finns någon som avlastar dem som behöver lägga all sin tid på det de är utbildade till.
Men en undersökning om hur effektiva skattepengarna är, vore bra, tror jag.
Jag kan berätta att Skattebetalarna nu även har gjort en liknande undersökning av Östersunds kommun, som kommer att presenteras den 21 februari.