Det går som en vind över Europa och stora delar av världen, men till Sverige har bara en liten fläkt nått. I Norge har man beslutat att alla datorprogram och operativsystem skall vara baserad på det som kallas öppna standards för att man inte skall fastna i ett beroende av Microsoft samt för att man skall sänka kostanden. Motala kommun (Jonas Wiman datachef kan berätta mer) har i skolorna satsat och det har inneburit att man sänkt kostanden 3,4 milj samtidigt som man ökat antalet elev PC från 800 till runt 1400 i samma andetag. Eksjö kommun har gjort en liknande satsning och en lika positiv berättelse kan Datachef Jonny Karlsson och hans stab berätta. LFV (Luftfartsverket) har även de satsat på Open source för de viktiga serverlösningarna och har vunnit en servermiljö som är stabilare och billigare med större säkerhet än vad man fått i Windows världen. Varför skall Vallentuna kommun vara sämre? Ungefär 25% av kostnaden på en ”normal” PC är kostnaden för det som kallas operativsystem, eller mer allmänt kallad Windows idag och lägger man därtill kostnaden för ”Office” så blir kostnaden ännu större. Helt Office förenliga alternativ finns som därtill är utan kostand - stora besparingar alltså. Kommun fullmäktige bör överlåta till IT chefen för kommunen respektive skolan för att se hur mycket Vallentuna kan spara.
24 okt 2005 - Björn Sjökvist
Ett mycket intressant motionsförslag!
Hög kvalitet på denna motion!
En välskriven och intressant motion, men jag vill minnas att någon i vallentuna har uttalat sig stint om en av dessa öppna standarder. Här är en URL http://www.idg.se/ArticlePages/200503/16/20...
IDG’s artikel var mer relaterat om EOS’en som är Novells nya “plattform” där man kan välja den ”nya” SUSE Linux i botten eller den “gamla” Netware. Sen kan man fråga sig med vilket mandat Peter Petterson uttalar sig, mig veterligt är Lars-Inge Andersson den som är ansvarig. I denna diskussion bör man avhålla sig att välja sida där de två stora är SUSE (som ägs av Netware/Novell) och RedHat samt en som kommer starkt p.g.a. att den inte innehåller någon ”förpackad” support (m.a.o. den är gratis). Ber om ursäkt att svaret kanske blev lite svårtytt för den ej initierade, den som vill ha en djupare (eller enklare) förklaring kan gärna ringa mig 08-510 252 54 eller 070-793 17 60
Jag tror inte att detta är en fråga om att bara spara pengar. I de allra flesta platser är Microsofts operativsystem Windows, det som gäller idag. Att ändra på detta inom kommunen och anpassa användare i Vallentuna efter ett annat system skulle komplicera deras användning av datorer. Säg att alla nu lär sig exempelvis Linux istället för Windows och att det visar sig vara både stabilare och billigare så kvarstår fortfarande ett problem. När personerna i fråga ska använda datorer utanför Vallentuna, kommer de med all sannolikhet stöta på Windows, och att inte behärska det fullt ut blir ett handikapp. Dessutom är Windows det operativsystem som klarar av flest program.
Jag ser det inte som ett bra alternativ att byta ut alla Windows-operativsystem med något annat. Istället skulle jag vilja föreslå ett tillägg till det Björn Sjökvist säger. Byt ut kanske hälften av operativsystem med något annat. Då kanske användarna lär sig flera varianet samtidigt som det blir billigare.
Idag läste jag en undersökning som visar att 49% av alla kommuner (motsvarande) i Europa bytt från det propertära (endast en leverantör) till öppna alternativ. Det är viktigt att komma ihåg att man inte bör ställa frågan Windows eller exempelvis Linuxbaserade alternativ, utan bara byta där det är ekonomiskt försvarbart och lätt genomförbart. I de exempel som jag i ursprungstexten refererade till har man gjort så och det innebär att man har så kallade “tunna klienter” ute på arbetsplatserna och sen “körs” programmen i serverhallarna och det kan vara en mix av Windows-, Unix-, Stordator och “fri”-program. Sen kan man välja Windowsbaserat (många gånger med kraftfulla datorer) för specialprogram (Ex grafik och kartprogram) och detsamma gäller även för andra program som för dyslektiker. Kan naturligtvis om förslaget bifalls ge ytterligare argument till den som tar upp det i kommunen, det kan behövas, det är alltid lättare att säga Nej en bifalla - när man inte vet.