Tack Per för svaret! Hur som helst, har inte sett några som helst indikationer på att sophämtningstaxan regleras nedåt trots att entreprenören byter från 81 hämtställen till endast 2… Beträffande upphandlingen så har vi, som sagt, taskiga upphandlare då, eller så kör entreprenören en rövare med Arbetsmiljölagarna i ryggen. Jag har betalat för att få sophämtning vid tomgräns - förutsätter en rejäl taxesänkning om jag skall gå till anvisad hämtplats i stället.
Kopierar in min text som jag lade på Kommunens hemsida:
Jag och min familj bor i en samfällighet med 81 bostadsfastigheter. Nu är det beslutat att f.o.m. 2011-09-01 hämtas inte hushållssoporna vid tomtgräns utan vi ska ställa upp flera sopcontainrar i området. För vår del innebär detta en gångväg till containern på flera 100-tals meter. Låter väl inte så märkvärdigt men då vi är 5 personer i hushållet genereras rätt mycket sopor. När vi flyttade hit, 1994, hämtades soporna ur ett sopskåp monterat på förrådsboden, ca. 3 meter utanför dörren. Sedan skulle det bli rullbara plastkärl. Det hamnade nere på gångvägen, ca. 5 meter från dörren. Då backade hämtningsfordonet in ända fram till soptunnan. Sedan blev det för farligt - kan vi acceptera. Det faktum dock att samtliga 81 fastigheter är beviljade bygglov en gång i tiden, med sophämtning vid tomtgräns. Att sedan kommunen gör dåliga upphandlingar och att entreprenören räknat bort sig är en skandal när det åläggs kunderna att ordna dessa problem. Ragn-Sells hänvisar till Arbetsmiljölagar och kommunpolitikerna jamsar med. Det borde inte vara så svårt att entreprenören skaffar de verktyg (läs fordon) som entreprenaden kräver. När vi flyttade in körde den entreprenören med betydligt mindre fordon, som gott och väl hamnar innanför Arbetsmiljölagarnas gränser. Se bifogad länk och stoppa i halsen på upphandlare och Ragn-Sells. http://www.efab.se/produkter/sopbil.html
11 aug 2011 - Anonym
Detta är inte det enda tillfället, när utveckling som man kan tycka åt fel håll sker. Jag kan nämna att ett bostadsområde i Sörmland fanns det sopnedkast i all trappuppgångar i ett område med mellan 100 och 150 hyresgäster. Det första man gjorde var att stänga sopnedkasten i varje trappuppgång det var för jobbigt, farligt och tungt att släpa uppför trapporna från källarutrymmet (förståeligt). Det man gjorde var att bygga ett stort hus på en av gräsmattorna samtidigt införde man sopsortering som varje hyresgäst. Tvingande att göra oavsett om man kunde (handikapp). Dessa sopor skulle då förpassas till den stora stationen och läggas i respektive uppsamlare. Var du handikappad/rörelsehindrad blev det problem eftersom sopstationen var låst så man behövde nyckel för att ta sig in, satt man i rullstol så var det inte så enkelt att ta sig in, vissa i området var det en sträcka mellan 200-300 meter Summering; det finns de som har större problem än 100 meter.
Tack Ove för att du tar upp frågan med sopor! Omställningen till ett mer hållbart samhälle kommer inte accepteras om kraven på oss blir alltför höga eller om de slår orättvist och missgynnar vissa grupper, till exempel i radhusområden. Att problemen är stora i Sörmland gör dem inte mindre här i Vallentuna, och de växer hela tiden. Så småningom kommer vi antagligen att få sortera även komposterbart hushållsavfall som luktar illa och kan dra till sig skadedjur.
Vi borde försöka skriva en motion om hur vi skulle vilja ha det i Vallentuna. Är det någon som vet ett lyckat exempel? Nån kommun som har löst problemen på ett bra sätt?
En släkting, som bodde i allmännyttan i Gävle visade hur det fungerade. I området fanns relativt stora sophus med ett stort antal möjligheter att lämna avfall. “Vanliga sopor”, komposterbart (inkl påsar för detta), papper, pappers-, plast-, glas- & metallförpackningar samt elavfall. Vissa boende kunde nog ha 100 m att gå, men flertalet bodde ju närmre.
Min egen erfarenhet från Luleå där man kört systemet i över 10 år med att ha centrala uppsamlingsställen i i bostadsområdena för allt avfall, även komposterbart, är att det fungerar ok men inte helt bra. (Praktiska problem som förekom där jag bodde var att soprummen ibland eldades upp!)
Hyresvärden köpte även in speciella plast-behållare, tilll alla hushåll, för att förvara farligt avfall. De delade även ut speciella påsar avsedda för att samla upp sitt komposterbart avfall. Just dessa bitar fungerade si så där. Plastbehållarna blev t.ex. leksaker till barnen eller låg och skräpade utomhus.
Men frågan är om hushållen ska hålla på att sortera så mycket. Enligt obekräftad källa (en forumkommentar jag läst) har naturvårdsverket i en rapport kommit fram till att sopsortering på detta sätt är i bästa fall inte är en försämring för miljön. Det är alltså möjligt att single stream recycling (folk stoppar allt i samma påse och det sorteras sedan centralt) skulle vara bättre för miljön som helhet.