Hur ska Demoex förhålla sig till Vallentuna kommun? Antingen kan vi bara vidarebefordra den politiska informationen och vara en kommunal serviceinrättning eller så tar vi oss an uppgiften att systematiskt och kritiskt granska tveksamma ärenden och verksamheter. (motionen kommer från Jerry Gabrielsson)
Ska Demoex ta en mer kritisk roll i kommunen?
För
Jag ser gärna att vi är mer kritiska, men om vi fortfarande ska vara ett neutralt media (som det står i stadgarna) så måste vi lägga ner mer arbete på research. Det duger inte att vara kritisk utan belägg.
Skrivet av Per Norbäck, tis, 2011-06-28 16:02Förtydligande av att vara en kritisk röst mot kommunen. Jag skrev tidigare ett inlägg; - förslaget var Demoex. skulle bli en mera kritisk röst mot kommunen, och öppet deklarera sin hållning, här kommer ett litet klargörande i denna fråga. Tittar man generellt över hur de olika partierna i Vallentuna kommun agerar, så om vi börjar i media så förekommer det allmänna kritiska röster och kommentarer hur kommunen agerar i olika frågor, dessa kritiska röster i media är då enskilda personers, partimedlemmars uttryckligen och spontana åsikter, eftersom man kan inte i media föra sitt partis röst utan att detta har varit upp för diskussion i respektive parti. Går man sedan tillbaka och kontrollerar underlaget från media vad dessa kritiska röster kommer från, så finner man i mångt och mycket att dessa kritiska röster mynnar ut i frågor som den enskilde tycker inte har behandlats av något av partierna på ett korrekt och övertygande sätt, varför höjer inte dessa personer sina röster i de olika nämnderna för att få till en förändring under dessa beslut.
Helt klart är att, vilket vi sett inte minst nyligen i Vallentuna nya där en person uttryckte personliga åsikt och sedan blev tillrättavisad av sitt parti, och kanske fått munkavle påsatt. Det är här jag skulle vilja se en mera offentlig kritiskt inställning, eftersom Demoex. inte kan påverka hur andra agerar, så skulle det bl.a. från Demoex. vara önskvärt med en mera kritisk inställning. Jag är övertygad att detta skulle ge eko ute samhället och media utan att varje gång kritik framförs måste vara i form av insändare i media som enskilda personer för att uppmärksamma och skapa en diskussion. Genom att Demoex. visar en mera kritisk hållning mot kommunens agerande, så väcker man kommuninnevånarnas intresse för att Demoex. är en organisation för folket och inte en organisation vars huvudskäl är att sitta i kommunens nämnder enbart, naturligtvis blir det en balansgång så man inte enbart blir stämplad som gnällig (Glistrup organisation). Demoex. som organisation vill påtala/visa och förändra de oegentligheter och fundamentala fel som fattas i kommunens olika nämnder men även applådera när beslut tas som gynnar folket.
Skrivet av Jerry Gabrielsson, sön, 2011-07-10 09:31Emot
Är inte detta lite utanför Demoexs ram? Och kanske en intressantera frågeställning, vilka personer ska utföra denna kritiska granskning? En kritisk arbetsgrupp?
Jag ser Demoex som en plattform för kommuninvånare att mer direkt kunna föra fram sina åsikter till vårt högsta beslutande organ vilket gör att den kritiska granskningen sker på egna initiativ från medlemmarna. Då känns det lite onödigt att skriva in detta specifikt eftersom det bör bli ett resultat av verksamheten helt naturligt.
Skrivet av Fredrik Nilsson, mån, 2011-07-04 21:29