Möte i utbildningsnämnden torsdagen de 14/4
- Val av justerare
- Fastställande av dagordning
- Kvalitetsredovisning 2010 – information
- Gymnasieskolpeng fr.o.m. 1 juli 2011
- Remissvar – Ansökan från Hermods AB om godkännande som huvudman för en fristående gymnasieskola i Vallentuna kommun
- Remissvar - Ansökningar om godkännanden som huvudmän för fristående gymnasieskolor i norra Stockholmsregionen
- Remissvar - Ansökningar om godkännanden som huvudmän för fristående gymnasieskolor i övriga Stockholmsregionen
- Remissvar – Motion (DEX) Investera i 3D-skrivare till gymnasiet
- Remissvar – Detaljplan och gestaltningsprogram för Vallentuna centrum
- Remissvar – Samråd detaljplan för trygghetsboende vid Fornminnesvägen
- Rapport från programråd
- Anmälningsärenden
- Postlistan
För Demoexs motion, punkt 8, så föreslår arbetsutskottet följande: “Utbildningsnämnden föreslår kommunfullmäktige att avslå motionen eftersom den strider mot principen om lika villkor.”
Handlingarna finns tillängliga nedan:
Kallelsen
Kompletterande information
Principen om lika villkor gäller inte i skolan i Sverige 2011. Skolor som ligger närmare Stockholm får fler sökande för att de ligger mer centralt. Dessa skolor med hög status slipper ta emot omotiverade elever, för de kommer inte in på högstatusskolorna. Men de omotiverade eleverna försvinner inte, istället samlas de i förorten där de drar ner kvaliteten på undervisningen.
De som förespråkar konkurrens mellan skolorna menar att det gör utbildningen bättre. Om vi vill behålla ambitiösa elever i Vallentuna så måste vi göra utbildningen bättre. Ett sätt att vara bättre är att erbjuda utbildning på den modernaste tekniken. Det kostar litet, men vi behöver en konkurrensfördel för att villkoren ska bli mer lika. Hade Vallentuna gymnasium legat på Östermalm så hade vi inte behövt någon 3D-skrivare, vi hade fått studiemotiverade elever ändå.
Det är sant som du säger. Men hur man ska kunna motivera ett sådant inköp enligt rådande regelverk blir knepigt. Och tittar man på kontentan av den lagrådsremiss som lades för ca ett år (jag vet inte på om den gått igenom) säger den följande:
“Vi har tidigare kunnat glädjas åt att det tydligt framgått av de nya bidragsreglerna att kommunen ska kompensera friskolorna om kommunen tillför ytterligare resurser till den kommunala verksamheten, t.ex. vid budgetunderskott.Nu vill regeringen att även det motsatta ska gälla, vilket i dagsläget inte varit möjligt på grund av bestämmelserna om att det inte går att ändra ett gynnande förvaltningsbeslut utan lagstöd.”
http://www.friskola.se/Nyheter_Nyheter_i_lagradsremiss__DXNI-1354472_.aspx
Ska man locka fler elever till Vallentunas gymnasieskola så verkar en framkomligare väg vara att lämna in en motion om att “Göra Vallentuna ballt”….