Vallentuna kommuns årsredovisning visar på ett överskott med 92,3 miljoner kronor för 2010. Av dessa föreslås 51 miljoner kronor öronmärkas för pensionsreserven.
Ska vi godkänna årsredovisningen och använda 51 miljoner kronor av överskottet till framtida pensioner?
För
Det är tråkigt att bara 78% av eleverna lämnar grundskolan med fullständiga betyg. Målet är satt till 79%, vilket kanske förklarar siffran. Åtminstone 98% borde vara målet!
Skrivet av Lennart Hedman, ons, 2011-04-06 19:10Emot
Det finns inget argument för varför 51 miljoner kronor ska avsättas till framtida pensioner. Pensionsavsättningar görs löpande varje år. 51 miljoner är mycket pengar! Varför inte använda delar av överskottet till en vacker bad- och friluftsanläggning vid Kvarnbadet/kyrkviken istället för att köpa fula omklädningsbaracker som håller i 15 år?
Skrivet av Per Norbäck, ons, 2011-04-06 21:52
Jag håller med om att målet bör vara högre, men jag tycker inte det bör vara ett politiskt mål att eleverna ska klara skolan. Då kan kommunalt anställda lärare känna pressen att godkänna elever med bristande kunskaper. Att gå ut med fullständiga betyg bör istället vara varje elevs personliga mål.
Jag tror jag förstår hur du tänker men jag förstår inte hur du har tänkt dig att få till ett bra slutresultat.
Om vi inte har några politiskt mätbara mål med skolan hur ska en man då veta när det är dags att sätta in extra åtgärder? Eller ska man bara rycka på axlarna och säga “det blir nog bättre nästa år”?
Den nya gymnasiereformen addresserar ju problemet med skolan har blivit alldeles för vildvuxen under kommunalt styre och nu fråntas nämnderna en stor del av styrningen men ansvaret vilar ändå kvar på dem att lagarna från staten följs.
Det är inte heller bra för samhällsutvecklingen som helhet om folk inte klarar av sin skolgång. Att ställa krav är att bry sig om. Och även som lärare måste man ju inse att man lurar sig själv om man inte sätter de rätta betygen eftersom politikerna då inte får underlag att anslå mer resurser till att hjälpa.
Jag menar att svenska skolan skulle behöva återgå till relativa betyg. Men det kan vi diskutera i utbildningsnämndens forum.