Demoex

Om mötet

Den 13 januari var det första mötet Demoex representerades i Utbildningsnämnden.

Vår plats har vi fått i egenskap av ersättare för Miljöpartiet vilket gör att vi inte har någon obligatorisk rösträtt men vi får yttra oss och på så sätt framföra åsikter och argument.

Platsen innehas av undertecknad. Jag heter då Fredrik Nilsson, är inflyttad till Vallentuna (Brottby) för ca 2,5 år sen och aktiv i Demoex sedan september förra året.

Då nämndearbetet är nytt för Demoex och detta första möte var konstituerande samt för att ordna de praktiska detaljerna för de förtroendevalda så ägde endast yttererst lite förarbete rum. Detta underforum fanns t.ex. inte före mötet men fortsättningsvis kommer dagordningen för kommande möten att läggas ut här.

Protokollet från nämndemötet verkar inte ha kommit upp på kommunens hemsida ännu så här kommer ett sammandrag av vad som diskuterades.

Dagordningen i kallelsen till mötet såg ut så här.

1) Dagordning
2) Reglement och delegationsordning för utbildningsnämnden - information
3) Ersättningar och arvoden till förtroendevalda - information
4) Sammanträdeskalender och utbildning - information
5) Val av arbetsutskott
6) Val av kontaktpolitiker

Punkt 5 var i praktiken uppgjord innan mötet. De styrande har majoritet i arbetsutskottet och oppositionen sitter med och har insyn enligt praxis. (Se “Gruppmöten” nedan).

Demoexs representant blev under punkt 6 vald som kontaktpolitiker för det Naturvetenskapliga programmet. Detta förslag hade Demoex själva skickat in före mötet och blev uppbackat av samtliga partier när det var dags för omröstning. Uppdraget innebär att man representerar utbildningsnämnden, ej något parti, i kontakten med programrådet.

Ett förslag framfördes också, ej från Demoex, om att tillsätta kontaktpolitiker även för skolor/program utanför Vallentuna där elever från kommunen går sin utbildning. Detta förslag kommer arbetsutskottet att behandla. All verkade dock eniga om att det var ett bra förslag.

Gruppmöten
En halvtimme innan nämndemötena träffas den Borgerliga gruppen för sig och (S)-grupp för sig. Där pratar man ihop sig om de aktuella frågorna. Demoex blev direkt efter mötet erbjuden att vara med i S-gruppen. Något erbjudande från den borgerliga gruppen har inte kommit och har i nuläget inte heller efterfrågats.

Demoex representant anser att det är bra vara med i någon av dessa grupper innan mötet. Då platsen vi innehar kommer via Miljöpartiet känns det mest också naturligt att ingå i (S)-gruppen. Men att byta grupp varannan gång skulle kanske också gå, även om det riskerar att bli mer ineffektivt och rörigt. Det beror förstås också på om det accepteras av övriga invalda i nämnden.

Det verkar generellt inte vara några stora kontroverser i utbildningsnämnden så grupptillhörigheten innan mötet borde egentligen inte vara någon stor sak. Vad har ni andra för åsikter om detta?

Kommande möte (kallese inom parantes)
10 februari (1 februari)
17 mars (8 mars)
14 april (5 april)
19 maj (10 maj)
16 juni (7 juni)
15 september (6 september)
13 oktober (4 oktober)
17 november (8 november)
15 december (6 december)

Fredrik Nilsson
Ersättare i utbildningsnämnden

Det vore intressant att fråga den borgerliga gruppen om du får vara med på deras förberedelsemöten. Det är väl där besluten i praktiken kommer att fattas, antar jag.

Per


This site is history. Direktdemokraterna is the future.