Demoex

Släpp bilderna fria - det är 2010!

Fullmäktige fattade igår, den 6 september, beslut om prissättningen på Vallentuna bildarkivs tjänster. En liten fråga i politiken, kan tyckas. Arkivet är en förträfflig inrättning och hela dess samling ligger ute på nätet. Bilderna är beskrivna och kategoriserade, vilket gör det lätt att söka och hitta bilder.

Arkivets mål är att samla, visa och förmedla bilder som visar hur Vallentuna har utvecklats och förändrats. Självklart ska arkivet ta betalt för sina kostnader när man förmedlar bilder. Men den nu antagna prispolicyn leder på flera sätt åt fel håll och är lite grann i otakt med samtiden.

Bland annat utgår den nya prissättningen från att förmedlingen sker via mejl. Det skulle vara mycket bättre om alla bilder enkelt kunde laddas ner med ett verktyg över internet. Då skulle arkivet slippa både kostnaden och arbetet med att mejla bilderna.

Ett annat problem är att förmedlingen ska skilja i pris beroende på om arkivet förmedlar en hög- eller lågupplöst bild. Åtskillndaden är märklig, eftersom tids- och materialåtgången är exakt lika stor om man skickar den ena eller andra filen till användaren.

Det är också konstigt att ha olika avgifter beroende på om bilden ska användas kommersiellt eller inte. Fullmäktige beslutade att kommersiellt ska kosta mer. Kanske är tanken att den som köper bilden i kommersiellt syfte har en stor upplaga i utsikt som ger stora inkomster. Men arkivets syfte är främst att göra bilderna tillgängliga. Om det sker kommersiellt eller icke-kommersiellt borde kanske inte alls vara ett kriterium för prissättning. Det är frestande att säga att det borde vara billigare om man publicerar i stor upplaga, eftersom bilderna av Vallentunas utveckling då görs tillgängliga för långt fler.

Det är också fel väg att gå att ta betalt för icke-kommersiell publicering eftersom det går på tvärs med syftet att sprida bildmaterialet så mycket som det går. Icke-kommersiell spridning bör inte bara vara kostnadsfri, den borde varmt omhuldas av arkivet.

Om tillgängligheten är det viktigaste målet, då är rimligt att försöka göra framtidens bildarkiv maximalt tillgängligt. Alla bilder som man inte behöver ta upphovsrättsiga hänsyn för, de borde släppas fria. Det gäller först och främst bilder där upphovspersonen inte kan fastslås eller där upphovsrättstiden har löpt ut.

Ett sätt att göra detta på är genom så kallad creative commons-licensiering. Mer om innebörden av detta kan man läsa på Creative commons webbplats.

Det är svårt att göra något åt alla de bilder på vilka det alltjämt finns upphovsrättsliga anspråk, men alla framtida bilder som kommer att inlemmas i arkivet borde vara Creative commons-licensierades. En aktuell licens att använda är CC-BY-NC. Den innebär att det är tillåtet att använda, sprida, göra om, modifiera och bygga vidare på ett verk. Däremot får de inte användas i kommersiella sammanhang och användaren måste ge upphovspersonen äran för att du har skapat det ursprungliga verket.

Demoex borde väl förespråka en ännu friare licens för att göra arkivet maximalt användarvänligt. Man kan då välja en helt fri licens t.ex. den så kallade cc-by. Den licensen innebär tillåtelse att använda, sprida, modifiera och bygga vidare på bilden, även i kommersiella sammanhang.

En kandidat för Demoex tävling på Ideascale? Bara för att kommunfullmäktige fattat ett tokigt beslut så hindrar det inte någon från att komma med ett bättre förslag som river upp det fattade beslutet…


This site is history. Direktdemokraterna is the future.