Vallentuna kommun har en flik på webben som heter Demokrati. Företaget Your Voice som har skapat denna flik erbjuder möjligheten att publicera de förtroendevaldas bloggar på kommunens webbsida. Tjänsten bloggpublicering är enkel att komma igång med och kräver inget underhåll från kommunens sida. Tjänsten kostar 9900 kronor om året exklusive övervakning av bloggflödet.
Jag tycker att det vore ett bra sätt att informera väljarna inför valet i september om de olika partierna. Därför skrev jag en enkel fråga till kommunstaben att ta upp i kommunfullmäktige den 14 juni:
Har kommunen för avsikt att använda tjänsten bloggpublicering från Your Voice inför valet?
Jag riktade frågan till Örjan Lid, kommunstyrelsens ordförande. Ett par dagar senare ringer jag Örjan för att kolla att han har läst frågan. Örjan säger att han inte kommer svara på frågan eftersom den ”lämnades in för sent”. Jag blir upprörd, därför att i kommunens författningssamling står det att en fråga bör besvaras på samma möte som den ställs. En fråga bör visserligen ges in till kommunstaben senast fem arbetsdagar före det sammanträde vid vilken den skall ställas. Frågan skickades fem veckodagar före mötet, varav tre arbetsdagar. Men nästa fullmäktige är inte förrän den 6 september, och då är det för sent att börja blogga inför valet. Därför är det angeläget att få svar på mötet, menar jag.
:::::
Så börjar kommunfullmäktiges möte den 14 juni. Ordförande Ray Idermark brukar normalt fråga ”har vi några frågor?” Istället säger han “Och vi har inte några frågor” - Jo, säger jag. - Nej, den kom in för sent, säger ordförande.
Jag begär ordet och berättar att jag har lämnat in en skriftlig fråga. Ordförande avbryter och säger att den inte får ställas, eftersom den lämnades in mindre än fem arbetsdagar innan mötet. Vi tvistar om hur ordet bör i författningssamlingen bör tolkas. Ordförandes tolkning är skall. När jag vill förklara varför frågan ändå bör besvaras på detta möte så blir jag TYSTAD av kommunfullmäktiges ordförande. Jag fick inte ens ställa frågan. När jag i ett senare ärende kritiserar de demokratiska bristerna i fullmäktige, och tar det faktum att jag inte fick ställa en fråga tidigare som exempel, så blir jag återigen tystad av ordförande.
:::::
Förtryck innebär att en starkare part orättvist utövar sin makt på en svagare part. Långt och obrutet maktinnehav leder lätt till systematiskt förtryck av oliktänkande. Problemet beror inte på vilken ideologi de styrande har. När Robert Mugabe tog över i Zimbabwe med det socialistiska partiet Zanu-PF, efter tio år i fängelse under Ian Smiths borgerliga och rasistiska regim, så hälsades han som en befriare. Efter trettio år av obrutet maktinnehav förtrycker Mugabe sina meningsmotståndare på liknande sätt. Förtryck är strukturellt, det beror alltså inte på vem som bestämmer utan på brister i det demokratiska systemet.
15 jun 2010 - Per Norbäck
Humor. Om det här inte besvarar varför Demoex behövs så vet jag inte vad som gör det.