Hur gör man om man vill dölja ett impopulärt politiskt beslut i kommunfullmäktige? Man använder några klassiska trick. Sänkningen av skolpengsbeloppet fr.o.m. 1 januari 2010 är ett skolexempel på detta:
Oprecist språk. Ärendet kallas “justering” och inte sänkning, som det är frågan om.
Hänvisning till auktoritet. Ärendet presenteras som om det är fråga om en kostnadsneutral förändring på rekommendation från Sveriges Kommuner och Landsting.
Undanhållande av information. Förändringen delas upp i tre delar som motiveras av olika skäl. Det sammanlagda beloppet presenteras inte i ärendet, inte heller hur stor den procentuella förändringen blir.
De nya skolpengsbeloppen innebär faktiskt en rejäl sänkning av skolpengen. För 6-åringar sänks skolpengen med 3,1 procent. För barn i klass 1-5 sänks skolpengen med 3,2 procent. För barn i klass 6-9 sänks skolpengen med 2,6 procent.
Det intressanta är att i Kommunplan 2010-2012 som antogs vid samma möte finns en budgeterad höjning av skolpengen med 2 procent från 1 juli 2010. Koalitionen sänker alltså skolpengen vid årsskiftet med c:a 3 procent bara för att 6 månader senare kunna höja den igen med 2 procent!
Varför sänka först och höja sen? Tja, 2010 är ju ett valår. Det är trevligt att kunna säga i valrörelsen att man nyligen har höjt skolpengen med 2 procent…
10 nov 2009 - Per Norbäck