Demoex

Brev från Alina Östling

Demoex har fått ett brev från Alina Östling som är doktarand inom elektronisk demokrati på European University Institute i Florens. Hon är nog tacksam för alla sorts seriösa synpunkter. Skriv här, så att alla kan se!

Bästa hälsningar

Einar Spetz, deltagare i Demoex

Hej! Forst och framst vill jag saga att Demoex ar en fantastisk ide och att det ar verkligen kul att medborgarna i Vallentuna har lyckats fa ett konkret inflytande i politiken genom er!

Jag heter Alina Ostling och ar doktarand inom elektronisk demokrati pa European University Institute i Florens. Jag ar intresserad av hur folk kan paverka politiken med hjalp av Internet, vad statliga/kommunala aktorer samt aktorer fran det civila samhallet vill uppna med e-demokratiprojekt och hur pass god demokratisk kvalitet sadana projekt haller.

Nu soker jag svenska fallstudier och skulle eventuellt vara intresserad att studera Demoex. Darfor skulle jag vilja stalla nagra fragor om ert projekt:

  1. Ar politiker i Vallentuna engagerade i ert projekt pa nagot satt? Tycker dem att Demoex ar ett nyttigt redskap som ger dem kunskap om medborgarnas asikter?

  2. Hur mycket syns ni i media? Har ni nagon oversikt om hur mycket som har skrivits/rapporterats om er i tidningar, TV, pa webben?

  3. Har ni statistik pa hur manga besokare ni har pa er hemsida? Hur manga som rostar? Tycker till genom inlagg?

  4. Jag sag att det fanns ett forslag pa att driva Demoex i kommunal regi for att forsoka ra pa bristen på politiskt inflytande och engagemang. Ar det sa att ni har brist pa resurser for Demoex?

Vore mkt tacksam for svar! Mvh, Alina

Svar till Alina Östling

Ang. Demoex

Det är roligt att du uppskattar Demoex som idé. Den är revolutionerande i globalt hänseende. Demoex har uppmärksammats i akademiska kretsar förut. Än den ena, än den andra studenten, doktoranden, forskaren har hört av sig med frågor. Ofta berättar man märkligt nog ganska lite för oss om det aktuella sammanhanget (forskningens kontext).

Återkoppling är ännu mer sällsynt: vi svarar (mer eller mindre uttömmande) på frågor och sedan hör vi inte mycket ifrån frågeställarna. Det vore därför bra om du beskrev (kanske i punktform) det sammanhang som du ingår i och vilket det förväntade resultatet är av dina undersökningar (avhandling eller annat). Jag vill också gärna veta vem som är din uppdragsgivare.

Demoex var hett nyhetsstoff i valrörelserna 2002 och 2006. Riksmedierna (tidningar, radio, tv) uppmärksammade oss då. Och lokaltidningarna. Det forskningsbibliotek som är knutet till din utbildningsanordnare bör kunna hjälpa dig att kartlägga artiklar, AV-inslag med mera på ett effektivt sätt.

Du skriver att du är intresserad av hur folk kan påverka politiken med hjälp av Internet. Demoex är ett etablerat instrument för att öka inslaget av folkligt deltagande i beslutsfattandet på lokal nivå. Vid valen 2002 och 2006 fick Demoex 1 mandat i kommunfullmäktige i Vallentuna av 41 mandat. Möjligheten att styra beslutsfattandet eller att påverka det är därmed begränsat. Men genom Demoex finns möjligheten att göra åtminstone någonting för den som vill försöka.

Jag vill påstå att de etablerade partierna i kommunfullmäktige från första stund har betraktat Demoex med misstänksamhet och som en konkurrent om mandaten. Demoex har fått kritik för att partiet saknar politiskt program utöver att vilja stärka möjligheten för ökat folkligt deltagande i politiken. Inget annat parti har kommit fram till att de kan delta eller verka inom Demoex. Flera företrädare för andra partier har hävdat att Demoex inte fungerar, oberoende av om detta stämmer eller ej. Problemet med Demoex från deras horisont är att Demoex inte går att förhandla med. De andra partierna eftersträvar makt genom att ingå koalitioner i vilka Demoex inte kan ingå. Det är en styrka för konceptet, det ökar demoexmodellens trovärdighet. Idén är filantropisk, och att schackra skulle undergräva förtroendet för Demoex.

E-demokratiprojekt verkar det finnas både här och där. Den väsentligaste frågan är: bidrar de till att öka inslaget av folkligt deltagande i beslutsfattandet på lokal nivå? Du använder uttrycket “demokratisk kvalitet” som en aspekt att bedöma vid sådana projekt. Jag vet inte riktigt vad det innebär.

En mätbar kvalitet som jag tycker är viktig, är möjligheten att verkligen delta i beslutsfattande. Oftast är den möjligheten reducerad, inte alls stor. Initiativ som e-rådslag, enkäter. Ingenstans har jag funnit att det handlar om skarpa omröstningar; de kan alltid överprövas av lokala folkvalda. Det finns instrument som medborgarförslag. Det är upp till varje kommun att erbjuda detta. I Vallentuna finns inte möjligheten att lägga medborgarförslag. En motion om detta avslogs av fullmäktige med motiveringen att Demoex finns. Det är en minst sagt intressant hänvisning.

En annan mätbar kvalitet är graden av faktiskt deltagande, hur många innevånare som deltar i beslutsfattandet genom Demoex. Vår erfarenhet är att lågt deltagande är det största hindret för ett erkännande från andra partier. Idag deltar alldeles för få deltar i Demoex omröstningar.

  1. Ar politiker i Vallentuna engagerade i ert projekt pa nagot satt?

Nej, andra politiker deltar inte i Demoex, åtminstonne inte öppet eller i egenskap av partiernas företrädare.

Tycker de att Demoex ar ett nyttigt redskap som ger dem kunskap om medborgarnas asikter?

Det måste man fråga dem om.

  1. Hur mycket syns ni i media? Har ni nagon oversikt om hur mycket som har skrivits/rapporterats om er i tidningar, TV, pa webben? I valrörelserna har vi haft lätt att få genomslag i medierna.

  2. Har ni statistik pa hur manga besokare ni har pa er hemsida? Hur manga som rostar? Tycker till genom inlagg?

För få deltar, röstar och debatterar.

  1. Jag såg att det fanns ett forslag pa att driva Demoex i kommunal regi for att forsoka ra pa bristen på politiskt inflytande och engagemang. Ar det sa att ni har brist pa resurser for Demoex?

Demoex är inget självändamål. Saken är väl den att det borde vara en kommunalpolitisk angelägenhet av främsta rangen att stimmulara till folklig medverkan i kommunalt beslutsfattande. Uppgiften är möjligen för viktig för att överlåtas på en politisk aktör, ett parti vare sig det är Demoex eller någon annan.

Med vänlig hälsning

Einar Spetz, deltagare i Demoex


This site is history. Direktdemokraterna is the future.