Motionen föreslår att kommunfullmäktige uppmanar kommunens tjänstemän att så långt det är möjligt anpassa sitt skriftspråk till läsarna.
Bakgrund: Kommunens tjänstemän har på senare år börjat skriva mer lättlästa kommunplaner och årsredovisningar. Nu är det dags att förenkla språket även i andra politiska handlingar. De bör vara skrivna för att läsas av allmänheten. Idag kan det se ut så här:
“”Arbetsutskottet beslutade om återremiss för utredning om civilrättsliga lagrum kan tillämpas för att kommunen, vid försäljning, ska kunna försäkra sig om att fastigheterna ska användas till förskoleverksamhet så länge kommunen har behov för det, och inte avyttras eller göras om för användning till annat än sådan verksamhet.“”
I bästa fall skapar språket mening och samförstånd. I sämsta fall kan det vara ett maktredskap. På medeltiden när kyrkans ställning var stark så predikade prästerna på latin. Folk förstod inte vad prästerna sa och de kände sig säkert underlägsna.
Ibland är kommunens offentliga handlingar så fulla av svåra ord och komplicerad satsbyggnad att man som läsare känner sig i underläge. Vad är det för mening med det? Vitsen med att ha offentliga handlingar är väl ändå att allmänheten ska kunna läsa dem?
Ska demoex lägga fram denna motion?