Hej vänner,
Ska vi så ett frö till en direktdemokratisk folkrörelse? I Demoex finns nog flera som är intresserade av konceptets fortsatta utbredning. Jag tror förvisso att man måste ha ett långsiktigt perspektiv, men det kanske inte skadar att börja tänka litet strategiskt. Vad tror ni?
19 mar 2008 - Per Norbäck
Vad, lite mer konkret, är det du tänker dig för frö?
Det finns två olika sätt att förändra det politiska systemet - revision eller revolution. För att inte rasera de delar av demokratin som fungerar bör revisionsvägen användas.
Det måste vara bättre att ha representanter med målet att förändra demokratin än karriärpolitiker som tror att representativ demokrati innebär stora representationskonton.
Den kommunala politiken fungerar till stor del endast som språngbräda för vidare uppgifter inom partierna. De som eventuellt inte kvalificerar sig att gå vidare uppåt kan alltid försöka bita sig fast fram till pensionen (ibland även efteråt).
Paradexemplet på en karriärpolitiker är Per Nuder som aldrig valdes in till kommunalfullmäktige i Österåker av väljarkåren men trots detta placerades där av PARTIET och fick sitta två perioder ändå. Han är inte ensam!
Det som jag se som mest meningsfult med en Direktare Demokrati är att det slår undan benen för dessa karriärister. Det har ju ingen betydelse (nästan) vem som sitter i fullmäktige om personen endast är hyfsat skriv och läskunnig samt inte alltför blyg.
På sikt kommer fullmäktige i pleniform kunna ersättas med en ständig debatt dygnet runt året om men omröstningar vid bestämda tillfällen. Detta innebär en sammansmältning mellan flera samhälleliga funktioner. Den tredje statsmakten media kommer även den att få en ny roll. Från sportkommentator till spelare alltså.
Förutsättningen för en förvandling är antagligen att den sker mer gradvis än som fullständig metamorfos (inga larv eller puppstadier alltså). ROM byggdes ju inte heller på en enda dag.
Men för att starta detta måste man våga - och inte endast sitta på sin kammare och oroa sig för vad som händer om man misslyckas - då kommer man garanterat inte att lyckas. Detta kan naturligtvis inte göras utan hjälp.
Under mitt engagemang inom junilistan kom jag i kontakt med ett antal människor runt om i landet som har en del likande idéer och strävar efter djupare demokrati. En del av dessa kan antagligen entusiasmeras för dessa idéer.
Jag tycker vi ska sätta oss ned och diskutera möjliga vägar att förvandla folkmassan till den resurs den egentligen är. Det kommer krävas blod svett och tårar men mitt mål är att upprätta äkta demokrati, DD och friställa så många karriärpolitiker som möjligt.
/Rickard Ledin
Jag kanske tänker lite närliggande och operativt, när jag gärna ser Demoex som ett komplement till den representativa demokratin - både på kort och halvlång sikt — på det rena visionsstadiet kan jag gärna möta dina de visionära resonemangen om att ersätta RD med DD.
Vad gäller ambitionen att bredd Demoex (eller i alla fall konceptet) utanför Vallentuna, skulle jag vilja sitta ner och diskutera en strategi så man slipper gå omvägen via en “politisk villervalla” - som ibland uppstår vid gryende partibildningar. I den strategin tror jag att man lite snabbt kan författa en grundläggande regelverk, för vad Demoex-konceptet består i. Stora delar av detta “är redan gjort”, genom de arbetssätt och de erfarenheter som gjorts av Per, Parisa och Einar - och som finns formulerade i era stadgar.
Jag tror att det teoretiskt finns en inneboende motsättning mellan att a) verkligen köra direktdemokrati konkret såsom ni i Vallentuna gjort hittills b) försöka argumentera för DD:s fördelar
a) skall av partiföreträdarna köras så objektivt som möjligt b) skall köras subjektivt av partiföreträdarna, av de som verkligen tror på DD
Ni i Vallentuna har verkligen lyckats, tror jag. Ni kör er verksamhet i liten skala, då går det bra genom att ni har personliga kontakter mellan alla partiföreträdare (givetvis i ert fall). Men det är lätt att falera när man gör detta i större skala, och ett begynnande regelverk är verktyget för att hantera detta, menar jag.
När man har gjort sin hemläxa, då vill också jag möta en bredare skara entusiaster. Inget tu tal om den saken.
Några tankar, Magnus
Det kan nog vara klokt att tänka till ordentligt innan man slår på stora trumman. Explicita regler är dessutom nödvändiga med tanke på hur många potentiella ”karriärpolitiker” som DD kan locka till sig. Reglerna måste vara utformade så att manipulation är omöjlig, annars vittrar konceptet sönder inifrån.
Vi borde också göra en grundlig research för att kunna bemöta alla argument. Jag tyckte litet synd om Parisa i interpellationsdebatten som vi såg, för motståndarna hade förberett sig väl. De jämförde Vallentuna med riksgenomsnittet i SCB:s statistik och påpekade att skillnaden var marginell. Parisa kunde ha påpekat att SCB:s demokratifråga hade lägst betyg i hela riket av alla frågor i undersökningen. Att kommunalrådet dessutom gick till personangrepp på henne visar bara vad etablissemanget är beredda att göra för att försvara RD.
Vår webmaster har lagt upp ett forum på Demoex som heter ”Demokrati på nationell och global nivå” för mer övergripande frågor. Ska vi styra över dialogen dit? Det kanske kan vara en början, menar jag.
/Per
Toppen!
Flytta över debatten direkt så är den ju redan igång och kan fortsättas där! Det är ju ännu inte öppet vad jag kan se. Dessutom var det en ganska tung rubrik (och tungvrickande). Intressant med “…global nivå” - ska vi styra hela klotet med DD..?
Så som jag ser det är det inte någon fara i sig att fd karriärpolitiker blir omvända till DD. Det är inte farligare än en ateist som kyrkoherde. Naturligtvis kommer vi lyckas med att skriva så rigorösa regler att vi knappt platsar själva i partiet. Mao kommer de inte utgöra någon fara inom DD-system såsom i RD.
Det verkliga målet borde vara att överföra inte bara Vallentunas styre utan allt politiks verksamhet till DD. Detta innebär inte att jag anser att demoex gör ett dåligt jobb. Det behövs dock mer kraft och antagligen fler aktiva som arbetar aktivt. Kan det dessutom sprida sig till fler orter så borde detta ses som en stor fördel även för Vallentunas demokratiska krafter.
Utan ambitioner inget resultat. En riktning är inte nödvändigtvis detsamma som slutmål. När August Palm startade Socialdemokartin (som väl får anses ganska väsentlig för utvecklingen av folkstyret i vårt land) var det nog åxå ganska rörigt - men det var!
Motsättningar är inte nödvändigtvis dåliga - de kan även vitalisera både livet och politiken.
/Rickard
Gärna en diskussion i forumet inledningsvis, även om jag också tror att vi bör träffas senare under våren/försommaren. Uppenbarligen kan man angripa den här frågeställningen (att geografiskt bredda Demoex-“konceptet”) från lite olika håll.
Jag åker idag på en drygt tre veckors semester till England, så om ni tycker att jag tystnar, så känner ni till orsaken.
Glad Påsk!
mvh Magnus