Demoex

Global folkomröstning på Internet



Motionen föreslår:
• Att Vallentuna kommunfullmäktige ber alla vuxna medborgare (16 år eller äldre) att delta i en Internetbaserad global folkomröstning om att inrätta ett demokratisk världsparlament.
• Att kommunfullmäktige beslutar att ladda upp ett särskilt digitalt valbås på kommunens hemsida för att underlätta omröstningen:
https://voteworldparliament.org/shadowbox/g...

Bakgrund:
En majoritet av Vallentunas medborgare uppskattar fördelarna med demokratiskt styre på kommunal, regional och nationell nivå. Samma människor skulle troligen också tycka att demokrati vore ett bättre alternativ än anarki på global nivå.

Medborgare som är positiva till att inrätta ett demokratiskt världsparlament anser att det sannolikt är enda sättet att avsluta alla krig, se till människans överlevnad och effektivt hantera andra överstatliga frågor.

Folkomröstningsfrågans formulering är vald med stor omsorg. Frågan exakta formulering på engelska är: ”Do you support the creation of a directlyelected, representative, transparent, and democratic world parliament that is authorized to legislate on global issues?”

Mandatet från en global folkomröstning skulle kunna anses vara rättsligt bindande enligt internationell lag i en situation där minst 50% av alla vuxna människor i världen har röstat, och minst 67% av dessa har röstat “ja”.

Subsidiaritetsprincipen säger att alla politiska problem bör behandlas av minsta lämpliga politiska enhet. Frågor om global säkerhet - skydd av jorden och dess invånare - hanteras inte tillfredsställande av världens nationalstater eller regionala parlament. Därför har kommunfullmäktige laglig rätt att arrangera en lokal folkomröstning i frågan.

(Förslaget kommer från kanadensiske författaren Jim Stark)


This site is history. Direktdemokraterna is the future.