Om demokrati - Reflexioner kring Demokratiutredningen
Demokratins människosyn vilar på en tilltro till varje medborgares kapacitet att lära sig av sina erfarenheter, skaffa sig kunskap och bilda sig en uppfattning.
Vad finns det för alternativ?
Oligarki - ett fåtal har makten.
Meritokrati - de välutbildade har makten,
Aristokrati - vissa privilegierade har makten,
Monarki - makten ärvs,
Teokrati - gud har makten (via prästerna)
Plutokrati - de rika har makten
Demokrati sägs bottna i en övertygelse att alla människor har lika värde. Men motivationen är som att spänna hästen före vagnen: Demokrati är förutsättningen för människors lika värde, det statsskick som gör så att alla människor i ett samhälle får lika värde.
Demokratiutredningen argumenterar för en deltagande demokrati med deliberativa kvaliteter. Detta är precis den form av demokratri som demoex vill ha!
Deltagande demokrati kännetecknas av ett aktivt, medborgerligt engagemang. En långtgående decentralisering, helst ska alla delta direkt. Problemet “de som är med mest får störst inflytande” är oundviktigt: Var och en har rätt att avstå från sin del av makten. Det är och måste vara en orubblig rättighet att vara passiv, även om man öskar att så många som möjligt är aktiva. Demoex vill göra det lättare att vara aktiv och på så sätt locka fler människor att engagera sig.
Deliberativ demokrati - samtalet är centralt. Demoex webbplats blir en offentlig arena där diskussioner förs, opinioner bildas och åsikter formuleras.
Möjlig kritik av demoex: “Politiken riskerar att förlora i handlingskraft”. Vad menas?
1) “Politiker kan hindras att genomföra sin politik”. Denna kritik träffar demokrati som helhet. Är det bättre att demokratin avskaffas helt, så att politikerna får arbeta ostört?
2) “Beslutstempot sjunker när flera ska vara med och bestämma”. Man behöver inte sänka belutstempot bara för att man inte kan förutse besluten.
3) “Vi får in en massa nej-sägare i fullmäktige som motarbetar utvecklingen”. Handlingskraft kan också innebära att man vågar ta ställning mot ett förslag även om starka intressegrupper är för förslaget.