Demoex

Idéskiss

Demokrati Experimentet (DemoEx)

Alla frågor som de folkvalda tar ställning till kan också folket själva ta ställning till. Det saknas ett parti där vanliga medborgare kan komma till tals. Ett parti där folk röstar själva via internet.

Idén

DemoEx innebär att vanliga människor får större möjligheter att påverka via politiken.

Partiet saknar politiska representanter. Det administreras av en webserver som bl a registrerar medborgarnas röster i frågor som står på den politiska dagordningen. Varje röstberättigad person kan rösta en och endast en gång i varje fråga. Förutom att tillhandahålla tjänsten som rösträknare bör partiet också erbjuda andra tjänster som t ex debattstrukturering, probleminventering, diskussionsforum mm. Ett nära samarbete med en tidning vore önskvärt för att kunna nå delar av befolkningen som inte har tillgång till internet regelbundet.

Maktfördelningspricipen

DemoEx skulle öka demokratin. Maktfördelningsprincipen säger att “ju fler demokratiska omröstningar och ju fler som deltar i dessa, desto jämnare är makten fördelad.” Partiets mandat skulle fördelas i proportion till folkets röster i den aktuella frågan. Om partiet har 10 mandat och 60 % av de röstande är för ett visst förslag, så blir 6 mandat för förslaget. Ju färre som röstar i en viss fråga, desto mer är den enskilda rösten i denna fråga värd. Förhoppningen är att många människor väljer att utnyttja sin rösträtt, framförallt i frågor som angår dem själva. DemoEx skulle också göra det möjligt att stärka ungdomarnas inflytande genom att sänka rösträttsåldern.

Konsekvenser

Om partiet ska kunna fungera bra fordras stor politisk öppenhet. All relevant information som ligger till grund för ett politiskt ställningstagande bör redovisas. Med DemoEx skulle det politiska klimatet troligen förändras. Massmediernas inflytande skulle öka. De etablerade partierna skulle bli tvungna att motivera sina beslut inför väljarna. Dessutom skulle de få ökat ansvar för den dagliga driften av politiken. DemoEx skulle vara helt beroende av de övriga partierna. Utan flera partier, ingen fungerande demokrati.

Engagemang

Skulle människor ha tid att engagera sig? Politik är tidskrävande. Tiden räcker inte till för att ta del av all relevant information. Vid de allmänna valen vart fjärde år finns en djungel av information att bana sig genom. Effekten av DemoEx skulle bli att informationsmängden fördelas jämnare över mandatperioden, att en fråga i taget tas upp. Engagemang i alla frågor är kanske litet väl betungande, men det är heller inte nödvändigt. Partiet fungerar även om folk bara röstar ibland, bara tillräckligt många gör det. Var och en kan då koncentrera sig på sina hjärtefrågor.

Kompromisser

Möjligheten att kompromissa om politiska förslag är värdefull och det går inte att förhandla politiskt med ett parti som saknar representanter. Vid omröstningar tar man bara ställning till ett begränsat antal alternativ, ofta bara ja eller nej. Skeptiker menar att det gör det omöjligt att kompromissa. Men en kompromiss har ingen med omröstningen att göra. En kompromiss består i utformandet av ett förslag, ofta ett mellanting som till exempel “linje 2” i kärnkraftsomröstningen 1980. Förslaget utformas innan omröstningen sker. Till sist sker alltid en omröstning med begränsade alternativ.

Ekonomi

DemoEx skulle delvis kunna finansieras genom partibidraget. En medlemsavgift vore till en början motiverad, eftersom det är förenat med kostnader att upprätta en databas över röstberättigade personer med tillräckligt hög säkerhet. (Lösenord måste t ex distribueras via posten.) Ur demokratisk och ideologisk synvinkel är det viktigt att medlemsavgiften inte blir så hög. Effekten skulle då bli att välbeställda personer “köper” sig inflytande. Startkapital behövs för att köpa eller utveckla en egen teknisk lösning och en programvara med tillräckligt hög säkerhet och kapacitet.

Vallentuna

Om DemoEx tog plats i Vallentuna kommunfullmäktige skulle vi bli pionjärer i Sverige. Ett politiskt experiment som troligen skulle få mycket publicitet. Partiet skulle bli ett motiv till att ytterligare öka satsningarna på IT i Vallentuna. IT-företagen skulle få en anledning att etablera sig här. Historiskt sett har vi också haft ett speciellt politiskt klimat i Vallentuna (svaga Socialdemokrater, relativt stora småpartier och det nu nedlagda Solpartiet). Inget riktigt alternativ till det nuvarande moderata styret finns, trots att det finns ett visst missnöje. Detta utgör en grogrund för politiska förändringar i riktning mot ökat medborgarinflytande.


This site is history. Direktdemokraterna is the future.