Demoex

Uppmana till fortsatt sparsamhet

Budgetuppföljning (BUF 2/2004)

Ska vi uppmana nämnderna till fortsatt sparsamhet under 2004 för att möjliggöra ett positivt bokslutsresultat? Budgetuppföljningen BUF 2/2004 är baserad på bokföringen t o m den 30 juni 2004. Hänsyn har tagits till de av kommunfullmäktige beslutade budgetjusteringarna under 2004 bortsett från de som avser IT-verksamheten, eftersom dessa träder i kraft först fr o m den 1 juli. Sammanfattning Resultatprognosen i BUF 2/2004 visar ett negativt resultat, -10,8 Mkr, för hela året. Det är en resultatförsämring jämfört med ursprunglig budget med ca 28 Mkr och jämfört med justerad budget efter ombudgeteringar med 17,8 Mkr. Försämringen beror helt på de minskade skatteintäkter och lägre statsbidrag än budgeterat vilka redovisades redan i BUF 1/04. Kommunens driftbudget för 2004 visade ursprungligen ett positivt resultat med 17,4 miljoner kronor.

Resultatet var avsett att täcka ca hälften av det negativa resultatet från bokslut 2002. Genom beslutet om ombudgeteringar från bokslut 2003 så försämras dock det budgeterade resultatet med 10,4 Mkr till 7 Mkr. En sammanställning av nämndernas beräknade budgetutfall visar totalt sett en fullständig överensstämmelse med den justerade budgeten. Nettot av kapitalkostnadsdebiteringar och avskrivningar beräknas bli 2 Mkr sämre än budgeterat som följd av kommunens överlåtelse av VA-verksamheten till Roslagsvatten. Skatter och andra finansiella poster visar ett negativt utfall med 15,8 mkr netto. Sammantaget blir det beräknade resultatet exklusive realisationsvinsten därmed negativt, -10,8 mkr. Överlåtelsen av VA-verksamheten innebär att kommunen ska sälja VA-anläggningarna till Roslagsvattens dotterbolag Vallentunavatten. För kommunen kommer försäljningen att medföra en realisationsvinst med ca 35 Mkr sedan försäljningstransaktionen genomförts.

Ja
89% (8 röster)
Nej
11% (1 röst)
Pass
0% (0 röster)
Antal röstande: 9

Redigera
Inga betyg ännu

Så klart ska man även under resten av året uppmana till att hålla i plånboken.

Redigera
Inga betyg ännu

Kommunfullmäktige har bestämt att förvaltningarnas överskott resp. underskott överförs till nästkommande års budget för förvaltningen. Därför bör inte politikerna uppmana till någonting. Det ger helt fel signaler. Attityden från politikerna till förvaltningarna borde istället vara: Spara eller slösa bäst sjutton ni vill, det är bara ni själva som får bära konsekvenserna. PS. Det är viktigt att inte politikerna skräms av alarmerande BUF-prognoser det tredje kvartalet och skjuter till mer pengar. Så blev det förra året, och sen visade det sig att prognoserna var överdrivna. På så sätt kunde vissa förvaltningar föra över flera miljoner i överskott till nästa års budget…

Det kan aldrig vara helt fel att uppmana till sparsamhet. Detta gör att kontrollen blir bättre och onödiga kostnader kan minskas.

Redigera

Det vore kul att veta hur många år i rad nämnderna har uppmanats till sparsamhet av kommunfullmäktige. Det är en regel mer än ett undantag. Politikernas signaler ska tas på allvar. Om de ropar “vargen kommer” hela tiden, så bryr sig ingen till slut.

Redigera

Det har du en poäng i. Man skulle kanske försöka gör en mer rättvisande budget som håller hela året.

Redigera
Redigera
Inga betyg ännu

Totalt ligger kommunens budget fortfarande på minus. Så länge det är så måste vi spara. Dessutom är det bra att ha en liten reserv att ta till när oväntade saker händer som vi enligt lagstiftningen måste åtgärda.

Gunnar Lundgren (fp)


This site is history. Direktdemokraterna is the future.