Demoex

Revision av 2007 års stadgar - under bearbetning från lör, 2007-04-21 11:43

Klicka på fliken “edit” för att redigera stadgarna. Använd gärna knappen “preview” sen för att se att det blir som du tänkt dig.

Fliken “revisions” visar de senaste ändringarna i dokumentet. När du redigerar en sida, skriv ditt namn och vad du gjort för ändring i Log message, t.ex. “Anders: Lade till ett nytt mål”.

Nuvarande stadgar
Diskussionen i demokratiforumet

Förslaget:

**§ 1. Partiets namn är: “Edemokratisk Organisation”

§ 2. Ändamålet:

Efter long eftertanke kommer man till resonemanget att första och högsta målet med edemokrati är att ersätta det representativ demokratiska systemet med det edemokratiska systemet. De som har att förlora av en sådan övergång är storägarna, storföretagarna och de etablerade yrkespolitiker och deras kontaktnät. Indelningar i en-fråge-partier typ miljöpartiet, höger-vänster skalan, allianser och liknande är inte sunda politiska skapelser och framförallt personkulten är näring för media för att fylla sina program och sina tidningar med. Politik idag handlar mest om personer än om sakfrågor och lagstiftning som sig bör. Inte att undra att det förekommer så sellan folkomröstningar. Med dagens avancerad informationsteknologi är det fel att ge vår valröst till andra personer för att stifta lagar. Politiker är vanliga människor som vi. Det politiker kan göra kan vi också göra. Det är ytterst viktigt att vi stiftar rättvisa lagar själva. Vi kommer att bli angelägna och ”tvungna” att engagera oss mera i frågorna, att upplysa och att politiskt uppfostra varandra för att resultatet skall bli det önskade rätta. Det är fel att syssla med personkult och att diskutera om personer, som vi gör idag, istället för att diskutera lagarna. Partierna kan gärna fungera som intresseorganisationer och diskussionfora men vår ytterst värdefulla valröst var fjärde år, skall vi vara mycket rädda om. Att ge vår röst till en politiker är dumt och inte långt ifrån att frivilligt utse en diktator över oss. Det är således viktigt att övertyga så många som möjligt av partiernas anhängare om denna filosofi. Genom att introducera rågivande edemokrati i kommunen väcker vi uppmärksamhet om de här sanningarna och vår Edemokratisk Organisation kan med tiden ersätta alla partier.

§ 3. Medlemskap/deltagande

Alla som registrerar sig kan deltaga i debatter och komma med förslag motioner. För att erhålla gratis rösträtt krävs att man är minst 16 år gammal och bor i Vallentuna. För andra deltagare gäller satserna i föreningens stadgar § 4.

Om en deltagare misstänks vara inblandad i försök till olagligt intrång, manipulation eller skadegörelse riktad mot demokratiexperimentets datautrustning avstängs denne tills vidare. Är misstankarna befogade utesluts deltagaren.

§ 4. Deltagaravgift

För personer bosatta i Vallentuna kommun är årsavgiften noll (0) kronor. Endast fysiska personer kan vara medlemmar. De som inte bor i Vallentuna har möjlighet att medverka om de betalar en årsavgift, vilken fastställs av årsmötet.

§ 5. Ekonomi

Föreningens medel består av det årliga partibidraget samt deltagaravgifter enligt § 4. Föreningen skall också aktivt medverka till att söka ekonomiskt stöd hos medlemmar samt andra givare, fonder eller stiftelser för verksamheten.

§ 6. Styrelse

Styrelsens uppgifter är att administrera föreningens verksamhet, sköta medlemsregistrering, bokföring, interninformation, partiprogram och pr, samt att fullfölja de beslut som tas av årsmötet och via föreningens hemsida. Föreningen skall ha en styrelse som består av lägst fyra och högst åtta ledamöter. Styrelsen väljs av årsmötet. Ordföranden väljs av årsmötet medan styrelsen inom sig utser en vice ordförande, sekreterare och kassör. Styrelsen bör ha minst fyra protokollförda möten per år. Styrelsen ska via hemsidan hålla medlemmarna informerade om styrelsearbetet.

Förklaring om styrelsen: Ovanstående text om styrelse är vi tvungna att ha pga gällande lag. Vår Edemocratiska organisation styrs av medlemmarna. Styrelsemedlemmarna med våra ögon sedda är anställda administratörer som strikt administrerar det medlemmarna, säger, skriver och beslutar. Administratörerna har i övrigt samma rättigheter som alla medlemmar har och inget därutöver. I vår organisation fokuserar vi inte på personer. Ordförandeposten och alla poster lottas fram. Med jämna mellanrum alla poster cirkulerar för att till slut alla administratörer skall kunna allt.

§ 7. Representanter

Demoex representanter i kommunfullmäktige utses genom omröstning via hemsidan. Representanterna måste skriva på ett dokument och deklarera att hans/hennes mandat helt och hållet kommer rätta sig efter resultaten i medlemsomröstningarna. En representant får debattera i fullmäktige, men inte lägga några motioner på eget initiativ.

§ 8. Beslutande organ

Viktiga beslut fattas på årsmötet eller genom medlemsomröstning via hemsidan. Varje medlem har rösträtt samt rätt att lägga fram förslag. Alla röster har samma värde. Inför fullmäktigemöten ska alltid Diskussioner och Omröstningar ske kring varje aktuellt ärende. Röstningen avslutas 24 timmar innan fullmäktigemötet börjar. Resultatet sammanställs och presenteras på hemsidan. Vid beslut via hemsidan ska ärendet alltid ha varit publicerat för omröstning i minst en vecka innan omröstningen avlutas.

§ 9. Firmateckning

Föreningens firma tecknas av styrelsen eller av den eller de styrelsen utser.

§ 10. Verksamhets- och räkenskapsår

Föreningens verksamhetsår och räkenskapsår sammanfaller med kalenderåret. Föreningens räkenskaper skall föras i enlighet med bestämmelser i bokföringslagen.

§ 11. Revisorer

För granskning av styrelsens sätt att sköta föreningens verksamhet och tillgångar skall finnas 1 revisor och 1 suppleant.

§ 12. Årsmöte

Årsmöte kan hållas via hemsidan eller fysiskt och ska avslutas senast den sista dagen i mars månad varje år. Kallelse till årsmötet sker via e-post och senast en månad innan mötet till alla medlemmar. Årsmötets ärenden ska alltid publiceras för omröstning senast en månad innan omröstningen avlutas. Vid årsmöte ska (minst) följande punkter tas upp: 1.Godkännande av dagordning. 2.Val av stämmoordförande. 3.Frågan om stämman blivit stadgeenligt utlyst. 4.Revisorernas berättelse. 5.Fastställande av årsredovisning. 6.Fastställande av verksamhetsberättelse. 7.Ansvarsfrihet för föregående års styrelseledarmöter. 8.Val av styrelseordförande. 9.Val av styrelseledamöter. 10.Val av revisor och revisorsuppleant. 11.Fastställande av årsavgift för medlemmar boende utanför Vallentuna. 12.Stämmans avslutande.

§ 13. Ändring av stadgarna

Stadgarna kan ändras vid beslut av två på varandra efterföljande årsmöten med minst två månaders mellanrum.

§ 14. Upplösning

Om föreningen saknar förutsättning att driva sin verksamhet beslutas om upplösning via medlemsomröstning. Föreningen eventuella tillgångar används då för ändamål som föreningen bildats för att främja.


This site is history. Direktdemokraterna is the future.