Demoex

Oligarkins järnlag

Oligarkins järnlag myntades av Robert Michels 1911 som förklaring till demokratins tillkortakommande. Lagen säger i korthet att alla demokratiska projekt kräver organisation och när organisationen växer så uppstår det en hierarki, vilket innebär att makten koncentreras till ett fåtal.

Representativ demokrati går ut på att rösta fram en oligarki som styr under fyraårsperioder. Demoex vill sudda ut gränsen mellan oligarki och demokrati i systemet genom att öka antalet omröstningar.

Att undvika oligarkins järnlag är viktigt för demoex, därför är vi medvetet oorganiserade. Så länge vi är en liten hobby för folk som inte träffas uppstår ingen elitgrupp. Med öppenhet och prestigelöshet som verktyg hjälps vi åt att hålla odemokratiska tendenser borta.

Ett demokratiskt problem är jag! Som enda bloggare på hemsidan har jag hittills dominerat debatten totalt, men nu är fler bloggare tackålov på väg! Den som vill får gärna kommentera någon av mina texter så kan vi få igång en debatt. Det vore givande!


This site is history. Direktdemokraterna is the future.