Demoex

Vallentuna kommun som förvaltningsområde för finska språket

(S) har den 23 april 2012 lämnat motionen ”Ansök om att Vallentuna kommun blir del av förvaltningsområdet för finska språket”.

Motionen föreslår att Vallentuna kommun till regeringen ska ansöka om att ansluta sig till det finska förvaltningsområdet.

En kartläggning av nationella minoriteter i Vallentuna kommun visar att drygt 11 procent av befolkningen har finsk bakgrund. Vallentuna kommun har höga ambitioner gällande service till kommuninvånarna, att detta även omfattar finskspråkiga personer är en självklarhet.

Ska Vallentuna kommun bli förvaltningsområde för finska språket

För

Redigera
Inga betyg ännu

Om personer med finsk bakgrund utgör 11 % av Vallentunas befolkning, men inga indikationer över språkkunnandet i svenska och det faktiska behovet av att få service på finska finns, bör oklarheterna kring behovet utredas. Därmed klargörs vilka resurser som skulle behövas för att tillmötesgå kravet. Förorda återremiss för utredning.

Emot

Redigera
(1 betyg)

En anslutning till finskt förvaltningsområde innebär ett osäkerhetsmoment då det idag föreligger otydligheter beträffande lagpraxisen och vad som egentligen förväntas av anslutna kommuner.


This site is history. Direktdemokraterna is the future.