Demoex

Begränsa fyrverkerierna inom kommunen på nyårsafton

Miljöpartiet de gröna har inkommit med en motion till kommunen om att begränsa fyrverkerier inom Vallentuna kommun på nyårsaftnar.

I motionen redogörs för olika problem och olägenheter som dessa privat anordnade fyrverkeriuppskjutningar medför. De konstaterar vidare att användandet av fyrverkerier dock redan är reglerat i ordningslagen samt i kommunala föreskrifter, där det framgår att fyrverkeripjäser inte får skjutas upp inom detaljplanerat område utan polistillstånd. Detta konstaterar man inte efterlevs vid nyår.

Vidare skrivs i motionen att fyrverkeriuppskjutning av många upplevs vara en festlig tradition.

Förslagen i motionen är att:

  1. Kommunen undersöker möjligheten att centralt anordna ett fyrverkeri på nyårsafton kl 24.00, alternativt ställer en plats till förfogande för privata fyrverkerier

  2. Kommunen går ut med information om de regler som gäller och på det sättet försöker styra Vallentunaborna till det gemensamma nyårsfyrverkeriet.

Ska vi begränsa fyrverkerierna på nyårsafton?

För

Redigera
Inga betyg ännu

Samhällsbyggnadsförvaltningen och kommunledningskontoret intalar sig att det är för svårt att ens försöka begränsa en olaglig fyrverkeriskjutning. Tidpunkt och plats är lätt identifierade. Ligger svårigheten i förmågan eller viljan? Den minsta ansträngningen vi kan begära är en beräkning av hur stora mängder giftiga ämnen (tungmetaller), som sprids en nyårsnatt samt en utredning av kostnaderna för de hundägare, som måste vara bortresta från hemmet med sin hund på grund av det intensiva dånet och knattret från c:a kl 18 till 01 på nyårsnatten.


This site is history. Direktdemokraterna is the future.