Demoex

Detaljplan för Tingvalla

Syftet med detaljplanen är att det ska bli möjligt att omvandla ett befintligt fritidshusområde till ett område för permanentbostäder. Syftet är även att kunna förtäta området med fler bostäder samt att förbättra områdets vatten- och avloppssituation. Planen ersätter delar av gällande planer (B550430-35 och B630614).

Inom planområdet frigörs totalt 75 bostadstomter för friliggande villor genom att tillåta större byggrätter och mindre tomter i jämförelse med gällande planer för området. Planen gör att vi kan bygga ut de lokala vägarna i området för att försörja nya tomter samt för att förbättra vägstandarden i området. VA-situationen i området förbättras genom att det allmänna vatten- och avloppsnätet byggs ut.

Kända naturvärden och fornminnen i området sparas och skyddas inom naturmark.

Inom planområdet ligger Arkils tingstad (från 1000-talet) som är ett viktigt besöksmål inom Runriket.

I anslutning till tingsplatsen kan det bli en ny entre till besöksmålet med parkering och vändplan för turistbussar och besökare.

Det generella strandskyddet om 100 meter på land och i vattnet återinförs i samband med planläggningen.

För att planen ska gå att genomföra måste därför delar av strandskyddet upphävas. Kommunen skall, och har, innan antagandet av detaljplanen skickat en begäran till Länsstyrelsen om att upphäva strandskyddet inom delar av planområdet.

Kommunen önskar att få strandskyddet upphävt inom kvartersmark, inom vattenområde i anslutning till kvarters mark och inom platsmark LOKALGATA. I övrigt, inom allmän platsmark NATUR återinträder strandskyddet.

Detaljplanen upprättas med normalt förfarande.

Tycker du att detaljplanen för Tingvalla ska godkännas?


This site is history. Direktdemokraterna is the future.